Η ντομάτα που στην πραγματικότητα είναι φρούτο και όχι λαχανικό, αρέσει σε πολλούς.
Οι ντομάτες μπορούν να καταναλωθούν και να μαγειρευτούν με πολλούς ενδιαφέροντες τρόπους. Ταυτόχρονα προσφέρουν πολλές ευεργετικές για την υγεία θρεπτικές ουσίες. Θα μπορούσαμε ίσως να πούμε ότι η ντομάτα είναι ένα οπλοστάσιο από ωφέλιμα στοιχεία. Το κόκκινο χρώμα της ντομάτας οφείλεται στο λυκοπένιο που περιέχει. Το λυκοπένιο είναι ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία με σημαντικές ωφέλιμες δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ποια είναι τα κυριότερα θρεπτικά συστατικά της ντομάτας;

  1. Βιταμίνη C
  2. Βιταμίνη Α
  3. Λυκοπένιο
  4. Σίδηρο
  5. Κάλιο
  6. Ασβέστιο
  7. Μια ντομάτα μέτριου μεγέθους περιέχει περίπου 25 θερμίδες, 1 γραμμάριο πρωτεΐνες, 4 γραμμάρια ζάχαρα, 1 γραμμάριο φυτικές ίνες

Όταν η ντομάτα ψήνεται ή μαγειρεύεται μαζί στα φαγητά, απελευθερώνει περισσότερο λυκοπένιο.
Η διάσπαση των μεμβρανών των κυττάρων της κατά το μαγείρεμα επιτρέπει έτσι στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου να απορροφά περισσότερο λυκοπένιο. Το ίδιο ισχύσει και για παράγωγα της ντομάτας όπως το κέτσαπ, ο χυμός ντομάτας, πολτός και σάλτσα.

Το λυκοπένιο βρέθηκε σε πολλές έρευνες να συσχετίζεται με μείωση του κινδύνου για πολλές ασθένειες. Επιδημιολογικές έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση ντομάτας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για διάφορους καρκίνους όπως ο καρκίνος του προστάτη, του μαστού, των ωοθηκών, του στόματος και του εντέρου. Άλλες έρευνες έδειξαν ότι το λυκοπένιο της ντομάτας σχετίζεται με λιγότερο κίνδυνο για παθήσεις της καρδίας, των αιμοφόρων αγγείων, με καλύτερη υγεία των πνευμόνων και μείωση κινδύνου τύφλωσης στου ηλικιωμένους εξαιτίας του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας του ματιού.

Επίσης η κατανάλωση ντομάτας έχει συσχετισθεί με λιγότερο κίνδυνο για ψηλή πίεση, παχυσαρκία και δυσκοιλιότητα.